Belangrijke vragen om je partner te leren kennen

3 juni 2019 | 0 reacties

Belangrijke vragen om je partner te leren kennen

Om mensen goed te leren kennen is het natuurlijk belangrijk dat je goede vragen stelt. Niet iedereen is van het vragen stellen en ziet wel waar het schip strand met hun relatie. Maar om met een eerste date er achter te komen of jouw toekomstige partner heeft, wat jij zoekt, dan is het belangrijk goede vragen te stellen.

Niet alleen de basis vragen zoals ‘Waar hou je van?’, maar ook serieuze vragen. Vragen die je een inzicht geeft in iemand karakter en persoonlijkheid, motivaties, streven, vrijwel alles!

Uit onderzoek van Gurpreet Singh, een relatietherapeut, is gebleken dat het vragen van onderstaande vragen je echt laat weten of je elkaar goed aanvult. Daarnaast ook aangeeft of hij/zij de persoon is die heeft wat je zoekt. Natuurlijk komt er ook een groot gedeelte aan op je gevoel, maar om het beste eruit te halen, zijn onderstaande vragen van belang.

”Wat is er belangrijk voor jou?”

Wat we hiermee bedoelen is dat je partner eigenlijk minimaal vijf dingen opnoemt die voor hem/haar belangrijk zijn in het leven. Het antwoord kan in principe van alles zijn, van een carrière opbouwen en geld verdienen tot het reizen en een gezin stichten. Je moet kijken wat er voor antwoord uitkomt en wat je voor jezelf in gedachten hebt.

Je moet natuurlijk wel een overeenkomst hebben in antwoorden. Zo kan je zien of je op één lijn ligt met elkaar.

Als je aan het begin van de relatie niet aan elkaar verteld wat wel en niet overeenkomt, kan dat voor later gevolgen hebben. Niets iets waar jullie allebei op wachten.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je een look-a-like van jezelf vind, maar hier en daar op één lijn liggen is wel zo prettig. Het is de bedoeling dat jullie elkaar aanvullen. Praten over de toekomst zoals een carrière, kinderen etc. is belangrijker dan praten over wie het bed verschoond later.

”Waar geef je het liefst geld aan uit?”

Misschien voor sommige een rare vraag om te stellen. Maar bij sommige koppels loopt het spaak omdat hun partner veel meer geld uitgeeft. Dit kan aan alles zijn, of het nou aan snoepgoed is of parfums, een gat in je hand is nooit goed. Daarom is het belangrijk om deze vraag te stellen. Kijken of jullie op één lijn zitten met bepaalde uitgaven.

”Hoe ziet ons ideale leven eruit over een aantal jaar?”

En dan bedoelen we over een jaar of 5 a 10. Vraag aan je partner wat de toekomst te bieden heeft. Hoe ziet hij/zij dat? Houden jullie van reizen? Willen jullie kinderen? Een huis kopen? Of misschien wel naar het buitenland verhuizen?

Als deze ideeën/suggesties overeenkomen kan dit ook later voor problemen zorgen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je kan bespreken en dingen waar je verandering in kunt brengen. Maar het is altijd fijn om te weten waar je over een paar jaar aan toe bent met je partner.

”Is familie belangrijk?”

Voor veel mensen is familie erg belangrijk. Dit kan per partner heel erg verschillen, de één hoeft niets van zijn familie te horen en de ander kan er elke week zitten. Het is namelijk heel erg belangrijk in een gezonde relatie om aan elkaar duidelijk te maken hoe jouw familie in elkaar zit.

Als familie een hoge prioriteit heeft bij de één en de ander heeft dat veel minder, kan het riskant zijn later. Denk hierbij aan het bijwonen van verjaardagen, uitnodigingen om langs te komen voor een etentje, etc!

”Waar ligt je interesse?”’

Het is belangrijk om de vraag aan jezelf te stellen of je het naar je zin kan hebben met je partner. Vraag dus wat je partner doet in haar vrije tijd. Natuurlijk hoeft dat niet hetzelfde te zijn als wat jij doet. Maar het geeft een belangrijk inzicht in hoe iemand zijn tijd spendeert en waar hun eventuele passie ligt.

Kijk bijvoorbeeld naar de Engelse royalties. Meghan Markle en Prince Harry zijn twee hele andere personen met allebei een heel ander leven als het aankomt op vrije tijd. Ze vullen elkaar in elk opzicht goed aan dus passen ze bij elkaar. Jij zal er dus achter moeten komen of dit ook voor jou geldt.

”Wie zijn je vrienden?”

Een belangrijke vraag die je aan je partner kan stellen. Je vrienden vertellen je namelijk erg veel over je persoonlijkheid en karakter. Als je vrienden hebt die zich elk weekend volgooien in een bar of elk weekend uitgaan, zegt dit wat over jou.

Je hoeft hier natuurlijk niet gelijk een conclusie uit te trekken, het is daarom belangrijk om te vragen waar je over praat met je vrienden, wat je met ze doet en of ze je steunen door dik en dun. Iedereen maakt bepaalde dingen mee in zijn leven, als je dan vrienden hebt waar je op kan rekenen, zegt dit ook wat over jou.

”Hoe los je problemen op?”

Het is erg belangrijk om van je partner te weten hoe hij/zij zijn problemen oplost. Dan praten we in dit geval over ”problemen” in een relatie.

Als je een discussie hebt met iemand die dicht bij je staat, hoe ga je hier dan mee om? In de meeste gevallen ga je met hem/haar praten en kom je tot een oplossing, maar niet iedereen is zo.

”Hoe kalmeer je na een discussie?”

Dit vertelt eigenlijk over hoe je omgaat met boosheid. Sommige slaan door, sommige kunnen het goed relativeren. Het is belangrijk om erachter te komen bij je partner wat hij/zij voor methode heeft om stoom af te blazen.

Discussies zijn niet altijd slecht, sterker nog, het is juist zelfs goed om zo nu en dan een discussie te hebben. Als je nooit een discussie hebt, geeft dit eigenlijk aan dat je geen gezonde relatie hebt.

”Hoe kom je de tijd door zonder mij?”

Het is belangrijk dat jij als partner niet afhankelijk wordt van hem/haar. Daarom is het belangrijk dat je wat onafhankelijkheid hebt. Dus zorg ervoor dat je naast je partner ook nog de nodige vrienden/vriendinnen om je heen hebt.

Je hoeft natuurlijk niet altijd bij je vrienden of vriendinnen te zitten. Maar het is wel belangrijk dat je sociale contacten behoudt.

”Gelovig?”

Dit is ook een belangrijk aspect. Als je partner bijvoorbeeld gelovig is en jij helemaal niet, dan kan dat voor irritaties zorgen. Je zal dit moeten accepteren. Als je echt van elkaar houdt, dan maakt geloof niet zoveel uit toch?

”Als ik stink, zeg je dat dan?”

Dit zegt vrijwel alles over de eerlijkheid en oprechtheid van je partner. Het gaat hier namelijk om bescherming van je partner. Soms wil je t.o.v andere niet eerlijk zijn en hem/haar laten stinken, maar dit werkt averechts.

Je kan beter zeggen dat iemand bijvoorbeeld stink, of een slechte adem heeft, een stukje spinazie tussen zijn/haar tanden heeft zitten, dan dat je je partner hiermee laat rond lopen.

”Zou jij deelnemen aan relatietherapie?”

Mocht dit nodig zijn en je partner houdt veel van je, dan doe je dit. Maar niet iedereen staat er voor open om alles bij een vreemde open en bloot op tafel te leggen. Maar als je echt wilt dat de relatie die jullie hebben stand houdt, dan is het belangrijk om een therapeut in te schakelen als jullie er beide zelf niet meer uitkomen.

Het is belangrijk om je kwetsbaar op te stellen bij zulke personen zodat de therapeuten precies jullie gedachten kunnen lezen. Doe je dit niet en jullie proberen het elke keer zelf weer, dan gaat het op lange termijn niet werken de relatie stand te houden.

”Wat vind je leuk aan mij?”

Dit is vrijwel altijd een vraag die gesteld wordt. Natuurlijk is in principe elk antwoord goed hier. Je vraagt immers naar de dingen die ze leuk aan je vinden, een echte partner kent je door en door en heeft een beetje mensenkennis. Iets waar je je dus geen zorgen om hoeft te maken.

Of hij/zij nou met een antwoord komt over je uiterlijk of je innerlijk, in beide gevallen goed toch?

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.